www.kulturpool.se
på nätet sedan 1992
 

www.kulturpool.se startades i 90-talets inledning av författaren Lena Holfve som ett "svar" på Författarförbundets attityd att de aldrig skulle upp på något nät.
Tanken var att skapa lönsamma verksamheter för kulturarbetare vilket också skedde under tjugo års tid, då tiotusentals stockholmare gått på genrep via teaterlistan.se, och tusentals har utbildats i de skolor som drivits.

Många år senare skrevs en magisteruppsats på Stockholms universitet där man sökte ta reda på hur Lena och ett fåtal andra egentligen tänkte i början av 90-talet då ministrar och media kallade internet för "en fluga" och de första pionjärerna sa upp sig ifrån sina jobb för att arbeta på och med nätet. Telia t.ex. dränerades på skickligt folk för Telias ledning var emot Internet, och de som sa upp sig där startade sen de bolag som idag är stora Internetleverantörer.  

Kulturpoolen har vid tre tillfällen utsetts till finalister i "Stockholm Challange" som var IT-världens Nobelpris, och den har aldrig haft statsunderstöd. Den första konkurrenten fick miljoner av staten för att driva ett statligt nätverk som självdog efter ett par år. 18 miljoner lades ner på att starta något annat, och då staten ville dra sig ur det erbjöd sig Lena Holfve att köpa det för 25.000:- men det blev nej. Det skänktes till nån förening. En av Kulturpools tjänster "Manusbanken" fick snabbt facket emot sig för att det är privat, och annonser i fackpress stoppades.

År 2007 ändrade SKV momsen och sa att det ska vara 6% kulturmoms och de betalade tillbaka 3-400.000:- eftersom för mycket hade betalats in. Dessa pengar användes till att renovera en kontorsbyggnad, och år 2009 återkom SKV och sa att man sagt fel. Det är inte kulturmoms utan all verksamhet ska klassas som digital handel 25% moms varför Lena Holfve fick 17 dagar på sig att betala in 845.000:- och huset såldes för att klara det. Året efter kom reavinsten på husförsäljningen varför teaterlistan.se såldes och nästa år vet ingen vad som ska säljas för att betala reavinsten på den försäljningen.

Vad vi vet är att Lena Holfve, som verkade som en av regeringens ambassadörer i kvinnligt företagande ett år, har tröttnat fullständigt på att driva någonting alls i Sverige - varför även detta hjärtebarn som är en av Sveriges äldsta hemsidor - har gått i graven - och Lena Holfve är just nu sjukskriven för stress. Hon stressades så duktigt att hon föll, och bröt benet och slog ut tänder. När de gör sina sjuka och manipulerade upptaxeringar lär det kosta oss alla 65 miljarder om året där produktionsbortfall är den största kostnaden. Kulturpoolen har också lidit rätt svårt av det träsk som redovisningsbranschen ofta är i Sverige.

Lena Holfve tänker leva i en framtid hon skapar själv, och planen nu är att läka ihop, bosätta sig utomlands och börja skriva böcker igen. Lena drev en blogg under tre år som drog på sig 181.000 läsare, så det ska nog gå bra.
En del av verksamheterna finns kvar t.ex. taltips.se, Deckarskolan, Filmmanusskolan och Teckningsskolan och de kommer drivas vidare av bolagets tekniker och dess lärare.

Bibliografi
° Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag
° Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren
° Botten upp (1989), Rabén & Sjögren
° Utanför (1989), Rabén & Sjögren
° Könskriget (1988), Rabén & Sjögren
° Fyy 17! (1987), Rabén & Sjögren
° Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, Rabén & Sjögren
° Mordet på Törnrosa (1985), Rabén & Sjögren
° Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia
° Häktad på sagolika skäl (1984), Rabén & Sjögren
° Älska lagom (1984), Rabén & Sjögren
° Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, Rabén & Sjögren
° Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds