kulturpool.se

Författare Lena Holfve

      Skicka e-postSkriv ut sidan
Älska lagom

 Lenas artiklar hittar du på www.radda-sverige.nu

 
Jag driver www.kulturpool.se samt ansvarar för vår mycket populära Teaterlista,
Skrivskolan och vår senaste superpopulära tjänst Talskrivarna.

Teaterlistan startade jag 1992 och Talskrivarna startade jag sent i november 2003.

Jag har som roligast då jag får skapa nya tjänster på Internet.
Jag har mycket roligare nu än vad jag någonsin hade som Åsiktsmaskin i media.
Den senaste tjänsten är Manusbanken.

Lena Holfve
Lena Holfve, författare till
Älska lagom med flera böcker.
Foto: Lennart Hansson
På 80-talet var jag en aktiv och mycket uppmärksammad författare, men jag slutade att skriva i princip 1992.

Jag kom till förlaget med Älska lagom först som blev debuten. Det fanns redan då fler tryckfärdig manus vilket jag är glad för. Förmodligen är debuten den enda oskuldsfulla bok man skriver. Så var det för mig då Älska lagom kom ut.

Det hann bli nio Holfveböcker, och ett par pseudonymer, och några av dem är jag fortfarande stolt över. De har gjort mycket nytta. Inte minst Älska lagom som ändrade många lagar i Sverige avseende hur familjehemsbarn hanteras.
Debatten som följde i Älska lagoms spår drev fram den stora fosterbarnsutredning som JO Tor Sverne ansvarade för.

Jag läste rätt ofta om mig själv att jag är duktig på att förklara extremt svåra saker på ett begripligt sätt. Jag tror att det är sant. Jag hör det ofta om just boken Älska lagom.

Jag får ofta brev från tacksamma läsare, än i denna dag, och speciellt läsare av "Älska lagom", "Fyy 17!" och "Botten upp".
Då och då får jag fortfarande förfrågningar om jag fortfarande föreläser. Det gör jag inte.

Jag trivdes aldrig som offentlig person och jag fann den världen rätt absurd.
Jag är medveten om att det kan tyckas märkligt att man inte vill vara kändis, eftertraktad och i ropet tjugofem timmar per dygn och att man frivilligt "säger upp sig", som jag gjorde efter mina tio års pryande i den världen.

Redan på min tid föreföll det som om författarens viktigaste uppgift var att bli kändis.
Jag har aldrig förstått det för i mina ögon ska en författare tala för dem som själva har tunghäfta och skriva för de ordblinda.

Förr var författare aktade men idag tycks många vara clowner i sofforna på TV 3.
I dag kan man dessutom bli kändis utan att ens behöva kunna eller ge något. Man behöver bara göra bort sig i förnedringsteves nya värld. Bakom står cyniska producenter som är väl medvetna om att en del av dessa ungdomar som agerar ut kommer att få svåra psykiska problem längre fram samt att de kommer få det svårt med sina egna barn då de får sådana, också mycket längre fram... Det har i alla tider varit en svår uppväxt om man måste skämmas för sin far och mor.

Media slår mot och råutnyttjar de yngsta, de svagaste, de omognaste och då kan jag givetvis inte delta i deras värld längre. Det är möjligt att jag börjar skriva igen om media och förlagen återgår till att Ordets Makt tillhör de som ingen makt har istället för att låna ut sig till att slå ihjäl och tjäna pengar på de redan maktlösa, utstötta och förnedrade. Det är nog inte märkligt att jag tycker det eftersom de som boken Älska lagom handlar om ofta är ordlösa.

Denna min inställning ger en vink om varför jag har skapat Talskrivarna. - Vi kan ge sann demokrati, var det en av mina talskrivare som sa nyligen.

Den som inga ord har, den som absolut inte kan skriva, den som föredrar att svimma framför att skriva ihop något... kan få vår hjälp. Mina Talskrivare kan i princip skriva vad som helst om man muntligt förklarar för dem vad man vill ha sagt.

Jag slutade också precis då när förläggare inte längre behövde förstå sig på böcker. Det räckte med att de kunde kalkylera. Jag minns att min förläggare var skohandlare i botten...
Villkoren för oss var inhumana och jag välkomnar de utbrytarförlag som kommit till, efter min tid. Jag lämnade också Kungsholmen i Stockholm i den vevan och bor numera i Skinnskatteberg.

Alla mina böcker hittar du dock på biblioteket, det finns gott om Holfveböcker i Sverige eftersom Bibliotekstjänst köpte in massor, och vissa av dem kan du köpa Online - klicka på böckerna!
(Älska lagom, Botten upp, Mordet på Törnrosa är slut.)

Det är inte omöjligt att jag kommer att börja skriva igen, och gör jag det blir det nog en Älska lagom nummer 2.

När jag inte arbetar med Kulturpool roar jag mig med släktforskning runt familjen Holfve!

Ha en bra dag!
Lena

Böcker av Lena Holfve