Startsida
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8
Kapitel 9
Kapitel 10
Kapitel 11
 

Barntext av Lennart Hansson


Hej!
Här har du mig!

Ditt frö - som skall bli ett träd - en flaggstång hög. Just nu ser jag inte mycket ut för världen.

Du kan titta på mig som frö med ditt förstoringsglas, men bäst ser du mig nog om du tittar på bilden.

Hård torr och skrovlig käns jag också.

Hur skall jag överhuvud taget nånsin kunna ta mig ut ur det här hårda skalet ?!

SÅ HÄR ODLAR DU DIN EGEN TALL.

Du behöver en liten kruka, såjord, grov sand och lite plast att täcka krukan med. Först tar du hälften grov sand och hälften såjord och blandar det ordentligt. Du fyller krukan nästan ända upp och vattnar så jorden blir fuktig.

Sen vill jag komma ner i jorden - men inte för djupt, 5 mm är ganska lagom för mig som är så liten.

Be någon, som kan det där med hur djupt 5 mm är, att hjälpa dig. Täck mig sen försiktigt med jorden och för att jag ska ha det rigtigt varmt och fuktigt kring mig de första veckorna så täcker du krukan med genomskinlig plast.

Dom som är riktiga proffs på att plantera frön som mig, försöker hålla 25 grader C varmt på dagen och 15 grader C på natten.

Men jag är inte så kinkig. Ställ mig i ditt favoritfönster där solen skiner in och värmer mig så kommer jag snart upp.


EMBRYOT
Har du sett!

Det ligger ju ett helt träd inne i fröet! Högst upp - det gröna - det kommer att blir trädets krona och kallas för hjärtbarr.

Under hjärtbarren ser du stammen och längst ner, det som redan "puffar" på insidan av fröskalet och vill komma ut, det är trädets rot.

Så här ser det ut inne i ditt frö, som du planterat, efter några dagar. Vattnet som du blötte jorden med och värmen i ditt favoritfönster har talat om för trädet, som i det här stadiet kallas för embryo, att nu - nu är det dags att börja växa!

GROENDE FRÖ

Här har fröet tagit av sig skalet för att vi skall kunna se all den mat som trädet har med sig i sin matsäck.

Det kallas för frövita och räcker i flera veckor. Längst in i mitten av all frövita ligger det lilla embryot varmt inbäddat.

Nästan som ett litet människobarn i mammas mage får den sin mat.

Det lilla embryot får sin näring genom hjärtbarren - de som så småningom kommer att bilda trädets krona. Det som ser ut som svansen på en glad hund. Det är trädets rot, som redan nu har "puffat" ut sig genom det hårda skalet.

TALLPLANTA 6 dgr
Titta! Nu har hjärtbarren börjar komma ut ur
fröet. Men de hålls fortfarande ihop av fröetÄn finns det mat kvar i matsäcken.
Om du minns bilden av det lilla embryot inne i fröet, såg du längst upp den gröna knoppen, som vi kallade för hjärtbarren. Det är hjärtbarren som du nu ser ovanför jord på väg att dela på sig. Titta noga på din egen planta - från alla håll. Tänk att naturen kan skapa något så här vackert. Och hur i allsin dar kan den lilla plantan veta precis hur den ska växa?!

TALLPLANTA 14 dgr
Om du tar fram ett förstoringsglas och tittar mycket noggrant på din egen planta så kan du se pyttesmå gröna spetsar som sticker upp innanför de långa barren.

Tänk dig - om trettio år kan du hänga en gunga i ett av dem. Om du anstränger dig extra mycket och tittar riktigt noggrant på barren upptäcker du små små vita prickar, precis som på bilden.

Kanske behöver du vrida och vända lite på din tall för att se dem, de är väldigt små. Prickarna kallas för klyvöppningar och tallen andas genom dem. Du har kanske hört berättas om att skogen på vissa platser mår väldigt dåligt.

I bland beror det på att människor släpper ut farlig smuts i luften som täpper till de små klyvöppningarna.


TALLPLANTA 20 dgr

Här ser det nästan ut som om den lilla plantan velat bygga ett litet
hus till skydd för de nya små barren.Men det är bara så att hjärt - barrspetsarna har hållits kvar inne i fröskalet extra länge men snart slänger plantan iväg det tomma fröskalet - det har du sett hända tidigare.
Om du skulle glömma att vattna din planta ett par dagar kan det hända att du så småningom ser ett eller flera hjärtbarr hänga ihop - precis som på bilden. Men glömmer du inte för ofta så har det ingen betydelse för plantan. Ute i skogen är det ju ingen som går och vattnar den lilla plantan varje gång det är för torrt i marken. Det största hotet mot den i skogen är nog om det kommer en hungrig älgkalv som tycker om grönt.

- Du har väl inga älgar i ditt favoritfönster?

Om du tittar på bilden så ser du att det längst ut på spetsarna är lite genomskinligt. Det beror på att det var genom dessa små spetsar som den lilla tallen fick sin mat när den fortfarande fanns kvar i fröet.

Om ni är flera som odlar er egen tall, kanske ni nu upptäckt att alla plantor ser lite olika ut. En del har kanske fyra hjärtbarr andra nio. Det är inget fel på någon av plantorna.

Tallplantor utvecklas olika, precis som vi. Till slut blir det en fin tall av dem i alla fall.

EPIKOTYLEN

Vill du lära dig ett nytt ord?

E p i k o t y l e n !

Visst låter det krångligt - men tänk vad mamma eller pappa skall bli förvånade då du talar om för dem att toppen på din talplanta kallas för epikotylen.

Här ser du epikotylen mycket, mycket nära på bild. Forskarna, som kan det här med växter och träd, berättade för mig, att precis som i oss människor så bildas det i tallen nya celler som gör att den växer.

Inte likadana celler - men ungefär så där likadant i alla fall. Barren som du ser på bilden är en månad gamla. De växer nerifrån och upp - spetsen är alltså barrets äldsta del.

Lennart Hansson .