Startsida
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8
Kapitel 9
Kapitel 10
Kapitel 11
 

ROTSYSTEM


Forskartext:

ROTSYSTEM

Rötter är svåra att komma in på livet. De är inte konstruerade för att vistas i fria luften och hinner förändras under den tid det tar att fotografera dem. Bilden är tagen med mycket stor varsamhet och förändringen har därför inte blivit allt för stor.

Rotspetsens tillväxtskikt ligger skyddat en bit innanför själva spetsen. Det avsätter celler åt två håll; bakåt för att förlänga roten och framåt till en skyddande vävnad, rotmössan, som är uppbyggd av en helt lucker cellmassa. De yttersta cellerna på mössan skavs undan för undan bort då roten tränger fram i marken. Innanför den zon som täcks av rotmössan kan vi se rothår. Rothåren är utstjälpningar från rotens epidermis och har en mycket tunn cellvägg som vatten och näringsämnen kan passera genom in till roten. Rothåren är kortlivade och ersätts hela tiden med nya på nya delar av den framväxande roten.


Text för barn:
ROTSYSTEM


Det du ser på bilden är de allra minsta delarna på roten. Om du ber någon som kan det där med millimetrar visa dig hur lång en millimeter är så förstår du bättre hur litet det som visas på bilden är i verkligheten. Du ser två rötter som är lite ljusare än de övriga, det är om dem jag berättar. Det är rätt hårt nere i jorden som du vet. De här rötterna skyddas av det geléaktigt gråa som du ser på rötterna. Längst ut på spetsen ser du rotmössan. Den är väldigt mjuk och skavs bort när roten växer fram i jorden. Men den förnyas hela tiden precis som vårt hår och våra naglar. Bakom rotmössan, en bit innanför själva spetsen, finns vad som kallas ett tillväxtskikt.Det är där nya celler bildas. Cellerna går både bakåt för att roten skall kunna växa sig längre och framåt så att rotmössan förnyas där jorden skavt bort delar av den.

Om du tittar mycket noga på bilden kan du också se rothår. Det är små, små strån som står rakt ut från roten. De är så små så det går säkert in minst tio på bredd till en millimeter. Det är genom rothåren som vatten och näringsämnen kommer in till roten för att sedan transporteras vidare upp genom plantan. Och sen var det klorofyllen som du minns och luften vi andas ut och solen som ger ljus och det energimättade sockret...

Och så där håller det på - år ut och år in. Men det händer spännande saker i tallen på hösten också. Och om vintern och våren, har det berättats för mig.

Det kommer jag att berätta om, för dig, en annan gång, då jag och mina vänner forskarna tänkt färdigt.


Text för vuxna:

ROTSYSTEM


Rötter är svåra att komma in på livet.
-Min äldste är värst!
De är inte konstruerade att vistas i fria luften och hinner förändras under den tid det tar att fotografera dem. Bilden är tagen med mycket stor varsamhet och förändringen har därför inte blivit alltför stor.
-När man kom hem med dem från BB kunde man aldrig drömma om att de en dag skulle bli två meter långa...
Rorspetsens tillväxtskikt ligger skyddat en bit innanför själva spetsen. Det avsätter celler åt två håll; bakåt för att förlänga roten och framåt till en skyddande vävnad, rotmössan, som är uppbyggd av en helt lucker cellmassa. De yttersta cellerna på mössan skavs undan för undan bort då roten tränger fram i marken. Innanför den zon som täcks av rotmössan kan vi se rothår. Rothåren är utstjälpningar från rotens epidermis och har en mycket tunn cellvägg som vatten och näringsämnen kan passera igenom in till roten. -Min dotter är just nu förtjust i morotsfärgat hår. Rothåren är kortlivade och ersätts hela tiden med nya på nya delar av den framväxande roten. -Det kommer snart nya färger och frisyrer, men nån ny mamma får dom aldrig.

- Det kommer snart nya färger o frisyrer, men nån ny mamma får dom aldrig.


*SAGOTEXT* FORSKARTEXT*
*VUXENTEXT*

Obs! Endast text !

Foto: Lennart Hansson .