Startsida
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8
Kapitel 9
Kapitel 10
Kapitel 11
 

EMBRYOT


Forskartext:

EMBRYOT

Embryot ligger i det torra fröet tämligen litet och grågrönt i sin hålighet i frövitan.

Det delade fröet fick dra åt sig vatten under en natt i mörker. Under den tiden hann embryot svälla och fyller nu hela embryohålan.

Rotspetsen har böjt sig något och börjat puffa för att tränga igenom det förberedda stället i frövitan och fröskal.

Hjärtbarren (kotelydonerna) ligger väl samlade i den blivande plantans topp.

Länken mellan roten och plantans gröna ovandel kallas hypokotyl och syns här bara som en midja mellan roten och hjärtbarren.


Text för barn:
EMBRYOT

Har du sett!

Det ligger ju ett helt träd inne i fröet! Högst upp - det gröna - det kommer att blir trädets krona och kallas för hjärtbarr.

Under hjärtbarren ser du stammen och längst ner, det som redan puffar på insidan av fröskalet och vill komma ut, det är trädets rot.

Så här ser det ut inne i ditt frö, som du planterat, efter några dagar. Vattnet som du blötte jorden med och värmen i ditt favoritfönster har talat om för trädet, som i det här stadiet kallas för embryo, att nu - nu är det dags att börja växa!


Text för vuxna:

EMBRYOT

-Babyn ligger i det torra fröet och bara väntar på att få starta sin livsresa. Den ligger i en hålighet i frövitan ochh väntar, på Gud ?

Nån smög sig fram om natten och gav den vatten, tallars favoritdryck. Den drog åt sig det, svällde som vi gör av vätska - och sen blev den full i sin håla. Rotspetsen, som är en rebell, har böjt sig något och börjat puffa för att tränga igenom det förberedda stället i frövitan och fröskal.

- Hjärtbarren är mer organiserade av sig , som Landsorganisationen förr, och ligger väl samlade i den blivande plantans topp.*SAGOTEXT* FORSKARTEXT*
*VUXENTEXT*

Obs! Endast text !

Foto: Lennart Hansson .