Startsida
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8
Kapitel 9
Kapitel 10
Kapitel 11
 
HJÄRTBARREN


Forskartext:
HJÄRTBARREN

Hjärtbarren hålls länge samman två och två, ibland är de flera tillsammans. Troligen är lätt torka under en känslig period i utvecklingen den primära orsaken. Missfärgningen av barrspetsarna beror på deras tidigare funktion som näringsupptagare. Antalet hjärtbarr växlar från planta till planta - mellan tre och nio är inte ovanligt - och det tycks inte ha något samband med hur plantan sedan utvecklas.


Text för barn:
HJÄRTBARREN

Om du skulle glömma att vattna din planta ett par dagar kan det hända att du så småningom ser ett eller flera hjärtbarr hänga ihop - precis som på bilden. Men glömmer du inte för ofta så har det ingen betydelse för plantan. Ute i skogen är det ju ingen som går och vattnar den lilla plantan varje gång det är för torrt i marken. Det största hotet mot den i skogen är nog om det kommer en hungrig älgkalv som tycker om grönt.

- Du har väl inga älgar i dit favoritfönster?

Om du tittar på bilden så ser du att det längst ut på spetsarna är lite genomskinligt. Det beror på att det var genom dessa små spetsar som den lilla tallen fick sin mat när den fortfarande fanns kvar i fröet.

Om ni är flera som odlar er egen tall, kanske ni nu upptäckt att alla plantor ser lite olika ut. En del har kanske fyra hjärtbarr andra nio. Det är inget fel på någon av plantorna.

Tallplantor utvecklas olika, precis som vi. Till slut blir det en fin tall av dem i alla fall.Text för vuxna:

HJÄRTBARREN

Hjärtbarren hålls länge samman två och två, ibland är de flera tillsammans. Det är precis

som här: en mor mot tre barn.

Troligen är lätt torka, under en känslig period i utvecklingen, den primära orsaken.

- Jag är mycket trött på att ständigt ta hänsyn till de små liven... Jag kanske skulle flytta hemifrån, jag som kan? Kan de dela den här stora våningen?

Missfärgningen av barrspetsarna beror på deras tidigare funktion som näringsupptagare.

- Mina barn är inte missfärgade! De bara tillhör den generation som har sååå mycket friheter hemma att de inte ser nån anledning att flytta.

Antalet hjärtbarr växlar från planta till planta - mellan tre och nio är inte ovanligt - och det tycks inte ha något samband med hur plantan sedan utvecklas...


*SAGOTEXT* FORSKARTEXT*
*VUXENTEXT*

Obs! Endast text !

Foto: Lennart Hansson .