Startsida
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8
Kapitel 9
Kapitel 10
Kapitel 11
 

EPIKOTYLEN


Forskartext:

EPIKOTYLEN

Här visas epikotylen hos en månad gammal planta. Barren tillväxer underifrån. Basmeristemet avsätter nya celler som sedan sträcker sig. Alla celler sträcks inte likartat utan barret blir oftast något böjt och vridet.Spetsen är alltså barrets äldsta del. Också stammen har börjat sträcka på sig. Se avståndet mellan de nedersta barren.


Text för barn:
EPIKOTYLEN

Vill du lära dig ett nytt ord?

E p i k o t y l e n !

Visst låter det krångligt - men tänk vad mamma eller pappa skall bli förvånade då du talar om för dem att toppen på din talplanta kallas för epikotylen.

Här ser du epikotylen mycket, mycket nära på bild. Forskarna, som kan det här med växter och träd, berättade för mig, att precis som i oss människor så bildas det i tallen nya celler som gör att den växer.

Inte likadana celler - men ungefär så där likadant i alla fall. Barren som du ser på bilden är en månad gammla. De växer nerifrån och upp - spetsen är alltså barrets äldsta del.


Text för vuxna:

EPIKOTYLEN

- Klart jag kan styra utvecklingen! Jag kan t.ex säga att alla måste vara inne 22.00 och ligga i sina sängar för att familjeförsörjaren ska få sova. Här visas epikotylen hos en månad gammal planta. Barren tillväxer underifrån.

- Mitt missmod växer också underifrån...

Basmeristemet avsätter nya celler som sedan sträcker sig. Alla celler sträcks inte likartat utan barret blir oftast något böjt och vridet.

Spetsen är alltså barrets äldsta del. Också stammen har börjat sträcka på sig. Se avståndet mellan de nedersta barren.*SAGOTEXT* FORSKARTEXT*
*VUXENTEXT*

Obs! Endast text !

Foto: Lennart Hansson .